PTICA MESECA OKTOBRA:Alisterus scapularis

PRATITE NAS

PLAKETE I ZAHVALNICE

NOVA AVIFAUNA

AviFauna

PRIJATELJI SAJTA

Versele Laga

IZVEŠTAJ SA KONGRESA COM-a

U subotu 23. januara 2015. godine, sa početkom u 10h u okviru Svetskog ornitološkog šampioanta u Matosinhosu, Portugal, održan je redovni Kongres COM-a. Kongresu su prisustvovali predstavnici tideset zemalja članica.
Na dnevnom redu bilo je 9 tačaka.
Pre početka rada Kongresa COM minutom ćutanja odata je pošta nedavno preminulom Luiz Fernando Baraldi - ju . predsedseniku COM – južna hemisfera i svima ostalima koji su preminuli između dva kongresa.

Prva tačka, kao što je i uobičajeno je – izveštaj generalnog predsednika COM-a, ali ovom prilikom, na žalost, to nije bilo kao i uvek jer se aktuelni predsednik COM-a Salvatore Ćirmi zbog moždanog udara i kome u kojoj bio, nalazio u bolnici u Parmi, sa vrlo malim izgledima za izlečenje. Umesto njega govor je pročitao njegov ađutant – pomoćnik presedsednika Bernardino Yves Valero. U govoru je bilo reči o radu, sastancima, internacionalnim izložbama, pripremi ovogodišnjeg šampionata i rezultatima rada u prethodnom periodu između dva kongresa, ali i o tužnoj vesti o bolesti predsednika COM-a.

Druga tačka dnevnog reda je, kao i uvek, izveštaj generalnog sekretara, u ovom slučaju gospođe Marie – Claire Tarnus. U govoru je bilo reči o radu, sastancima, kontaktima sa članicama i rezultatima rada u prethodnom periodu između dva kongresa.

U trećoj tački blagajnik COM-a Christian Lemee je podneo finasijski izveštaj o poslovanju COM-a između dva kongresa;

Četvrta tačka dnevnog reda odnosila se na kandidaturu i organizaciju narednih svetskih šampionata.
Konstatovano je da će organizatori narednih svetskih ornitoloških šampionata biti:
2017. - Španija, Almerija, lučki grad Andaluzije sa vrlo prijatnom klimom;
2018. - Francuska, Colmar, po mnogima najromantičniji grad na svetu;
2019. - Italija, ali nije određeno mesto održavanja šampionata;

U petoj tački je istaknuto da je rok za podnošenje kandidarura za organizaciju svetskih šampionata 2020 i 2021. godine 30. jun 2016. god.

U šestoj tački precizno su navedeni svi internacionalni šampionati, njih ukupno 26. Najviše ih organizuje Italija – devet; potom Španija – četiri; Portugal – tri; Holandija – tri; Francuska – tri; Belgija – dva; Turska - jedan i Mađarska – jedan;

Sedma tačka se odnosila na izbor, odnosno reizbor generalnog predsednika, podpredsednika i blagajnika COM-a.
Kao jedini kandidati izabrani su:
za generalnog predsednika COM Carlos Fernando Ramoa iz Portugalije koji je do sada bio član Borda direktora (upravnog odbora) COM-a na mestu ađutanta (pomoćnika) generalnog sekretara i za blagajnika COM-a je potvrđeno, bez glasanja, da na tom mestu ostaje dosadašnji blagajnik Christian Lemee iz Francuske. Među kandidatima za podpredsednika (vice - president) COM je bila velika konkurencija. Naime, osim tada aktuelnog potpredsednika COM-a Avi Alberto Rubens-a iz Izraela, bilo je još tri kandidata – Andre Rodgiers iz Belgije, Francois Vuillaume iz Švajcarske i Slobodan Kulić iz Srbije.
Svi kandidati su se za govornicom predstavili i izneli svoje planove rada, ukoliko dobiju mandat.
Kao što se i očekivalo, zbog brojnih kandidata, bila su dva kruga glasanja.
U prvom krugu pobedio je Slobodan Kulić sa 11 glasova, ispred aktuelnog potpredsednika Rubensa, koji je osvojio 9, Rodgiersa koji je osvojio 5 i Vuillaumea koji je osvojio 4 glasa. Jedan listić je bio nevažeći.
U drugom krugu se odvijala se vrlo “stresna borba”. Naime posle vođstva Kulića od 6 prema 1 na početku, došlo je najpre do izjednačenja, pa i blagog vođstva Rubensa, pri kraju glasanja. Zanimljivo je da je pred objavljivanje sadržaja tridesetog glasačkog listića, pošto je jedan bio nevažeći, rezultat bio izjednačen 14:14. Kulić je imao više sreće i na kraju slavio pobedu i proglašen je novim potpredsednikom COM-a. Mada su ovakvi rezultati od mnogih i prognozirani, nije se očekivao ovakav dramatičan kraj već ubedljivija pobeda Kulića. No, to više nije važno, Kulić je preuzeo mesto potpredsednika COM-a i već od narednog sastanka počeće sa radom u interesu malih saveza - članica COM-a, kako je obećao u svom predsrtavljanju. Po proglašenju pobednika, Kulić se za govornicom obratio prisutnima i zahvalio na poverenju uz obećanje da će se truditi da opravda izbor.

U osmoj tački glasalo se za izmene Statuta COM-a, ali predložene promene nisu usvojene;

Deveta tačka je bila predviđena za nove zemlje članice, odnosno prijem novih članica, pa su Sjedinjene Američke Države podnele kandidaturu za prijem, što aplauzom prihvaćano. U narednom periodu biće razmatrana njihova kadidatura i biće dat predlog za prijem, verovatno, već na sledećem Kongresu COM-a. SAD su odmah pridodale svoju zastavu zastavama ostalih članica COM-a i time simbolično demonstrirale svoju želju i saglasnost oko zajedničkog delovanja i saradnje.

Okončavanjem ove ceremonije završen je zvanični deo Kongresa, pa se prešlo na čestitanja i fotografisanja i snimanja kako od zvaničnih televizija tako i od novinara koji su pratili rad kongresa.

Izveštaj sačinio:
Slobodan Kulić,
potpredsednik COM-a