PTICA MESECA OKTOBRA:Alisterus scapularis

PRATITE NAS

PLAKETE I ZAHVALNICE

NOVA AVIFAUNA

AviFauna

PRIJATELJI SAJTA

Versele Laga

OBRAĆANJE JAVNOSTI UO SOF-A POVODOM DOPISA SAVEZA SPAS

Beograd, 22.02.2014. god.

Saopštenje za javnost povodom dopisa Milana Mladenovića, predsednika udruženja PPFE koje sadrži direkne ucene i pretnje gospodinu Milanu Paunoviću, potpredsedniku Srpske ornitološke federacije i niz laži i neprijateljskih izjava protiv SOF-a

Na sastanku Upravnog odbora Srpske ornitološke federacije (SOF), održanom 22.02.2014. godine u Beogradu razmatrani su dopisi upućeni na adresu SOF-a, kao i oni upućeni pojedincima i Udruženjima članicama Srpske ornitološke federacije.
Imajući na umu oštre, neumesne, Ustavom i zakonima neutemeljene optužbe iznesene prvenstveno u pojedinačnim obraćanjima, Srpska ornitološka federacija poziva na svest o pravnoj obaveznosti pojedinaca, sastavljača takvih dopisa i iste poziva na odgovornost.
Milan Mladenović je po ko zna koji put na sebi svojstven, vrlo zlonameran i na činjenicama neutemeljen način, sa jasno izraženom patološkom mržnjom kako prema odgajivačima – pojedincima i udruženjima, tako i uopšte prema SOF-u, ponovo pokušao da pretnjama i ucenama, lažima, podrivačkim namerama i tendencijama da stvori nemir i nesigurnost među odgajivačima u Srbiji. Pošto svoje ideje nije mogao da sprovede pod okiljem svog udruženja PPFE, koje su odgajivači ali i zvanični organi prepoznali kao produkt Mladenovićeve bolesne ambicije, osnivanjem saveza S.P.A.S. nastavlja svoje delovanje skrivajući se iza ove organizacije čije ostale članice nisu iz sveta Ornitokulture pa nemaju uvid u dešavanja na ovom polju. Ovom prilikom za „žrtvu“ je odabrao izuzetno poštenog, vrednog, stručnog i u naučnim i odgajivačkim krugovima vrlo poštovanog i istaknutog čoveka, gospodina Milana Paunovića.
U obraćanju njemu Milan Mladenović je bio vrlo nevaspitan i drzak, vređao je njegov integritet, mešao se u njegov život i pravo na slobodan izbor aktivnosti kojima će se baviti, u njegovo ustavno pravo da bude član legalno osnovanih udrženja građana i svesno je zamenjivao teze, ne bi li zamućivanjem poslovnih i slobodnih aktivnosti, stvorio nesigurnost i strah i navodnu „osnovu za traženje ostavke“ i „preporuke“ da to učini po „sopstvenom izboru“ ili u Prirodnjačkom muzeju, gde kao istaknuti stručnjak radi pune dve decenije ili na mesto potpredsednika u Upravnom odboru SOF-a. Ali se nije zadovoljio time već je otišao korak dalje u svojoj zlobnoj nameri i pretio da će, ukoliko ne postupi po toj „dobronamernoj preporuci“, to njegovo pismo upozorenja i preporuke biti objavljeno u javnosti, jer se navodno radi o sukobu interesa kao i o omogućavanju, na taj način, nezakonitog delovanja Srpske ornitološke federacije! Ovaj potez UCENE pored apsurda i bezobrazluka je i krnivično delo.
Ovih dana svedoci smo njegove pojačane aktivnosti koja sadrži dvojaku ulogu, s jedne strane pružena ruka saradnje i prijateljstva, preko navodne „ponude za sklapanje sporazuma o saradnji“ sa Savezom S.P.A.S. a sa druge pretnje i ucene Milana Mladenovića i društva PPFE? Sve to smišljeno je radi vrbovanja pojedinaca pa i društava i otvoreno blaćenje renomiranog srpskog Saveza, koji na ovim prostorima deluje bezmalo punih šest decenija.
Javnost je već navikla na ovakve manevre i zna ko je Milan Mladenović i njegovo udruženje PPFE, pa Upravni odbor SOF najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje i sve daje javnosti na uvid i očekuje ocenu ovakvog ponašanja pre svega svojih članica – udruženja i pojedinačnih članova SOF-a.
U daljem procesu razmotriće se koraci koji će biti preduzeti ne samo u interesu zaštite pojedinaca nego i organizacije pritiv ovakvih zlonamernih napada ne samo na SOF nego i položaju i ugledu celog Avikulturizma i Srbiji!
Upravni odbor Srpske ornitolške federacije smatra da su dopisom kojeg je potpisao Milan Mladenović ispred Udruženja PPFE iz Pirota, koji je ujedno i potpredsednik Saveza S.P.A.S., narušena osnovna demokratska načela na kojima je zasnovan i Ustav Republike Srbije.
Takođe, UO SOF-a podržava saopštenje Udruženja „Slavuj“ iz Beograda koje istupa sa stavom upućenim javnosti u ime svog člana, Mr. Milana Paunovića, kome je upućen zahtev za ostavkom na mestu potpredsednika Srpske ornitološke federacije.
Upravni odbor SOF-a istupa sa ovim saopštenjem na koji upućuje pojedince i Udruženja, članice Srpske ornitološke federacije koji su se našli ugroženi po bilo kojoj osnovi, kao pojedinci ili predstavnici Udruženja. U zaključku, Srpska ornitološka federacija zauzima jasan stav kojim nedvosmisleno štiti integritet svojih članova

S poštovanjem,
Upravni odbor SOF

Dopisi PPFE:

Dopis PPFE - Milan Mladenović - zahtev za ostavkom
Zastareli dopis od nadležnih


Beograd, 22.02.2014. god.

Savezu Srbije za očuvanje i odgoj egzotičnih, divljih i zaštićenih životinja "S.P.A.S."

Predmet: Odgovor na Vaš Dopis sa zahtevom za sklapanje sporazuma o saradnji od 12.02.2014.god.

Poštovani gospodine Božinoviću,

Obraćamo Vam se u ime Srpske Ornitološke Federacije (SOF) kojoj ste uputili dopis za uspostavljanje saradnje, tačnije Zahtev za sklapanje sporazuma o saradnji.
Na sastanku UO SOF-a, održanom 22.02.2014. godine u Beogradu razmatrali smo Vaš Dopis i posle detaljne analize Vašeg zahteva došli do sledećeg zaključka:
Posle uvida u strukturu udruženja članica Vašeg Saveza došli smo do konstatacije da njihov profil delovanja nije avikultura, sem udruženja PPFE (Ptice pevačice faune Evrope) koje je prema SOFu neprijateljski nastrojeno zbog toga što je Skupština SOF na svojoj sednici održanoj još 12.06.2010. godine odbila zahtev za njihov prijem, jer je njihovo delovanje bilo suprotno važećim propisima Republike Srbije kao i zato što je delegat na skupštini, inače tada potpredsednik pomenutog udruženja u vreme podnošenja zahteva bio pod uslovnom kaznom, jer je osuđen pravosnažnom presudom zbog krivolova strogo zaštićenih vrsta ptica. Posle takve odluke rukovodioci navedenog udruženja počeli su agresivno delovati protiv SOF šireći razne dezinformacije o njegovom radu, iako je na ovim prostorima, a i na međunarodnom planu SOF reprezent avikulture Srbije gotovo šest decenija. Pored toga, njihov redovni oblik ponašanja u javnosti bilo je blaćenje, omalovaženje, klevetanje i širenje raznih laži i neistina o našem Savezu i njegovim članovima, kao i prema ličnostima sa integritetom u oblasti avikulture i ornitologije. To je samo deo njihovih aktivnosti kojima i danas pokušavaju da načine razdor i nanesu štetu kako SOFu, tako i avikulturi na ovim prostorima.
Da bi stvar bila još apsurdnija, paralelno sa ovim Vašem zahtevom za saradnju navedeno udruženje je poslalo preteće pismo potpredsedniku SOFa koje je u ime udruženja PPFE potpisao predsednik tog udruženja i potpredsednik Vašeg Saveza Milan Mladenović. On je u tom pismu SOF, sa kojim Vaš Savez „želi i nudi“ saradnju, okarakterisao kao organizaciju čije je delovanje suprotno zakonima Republike Srbije?
Razmatrajući sve navedene okolnosti članovi UO SOFa se iskreno nadaju da će se Vaš savez ograditi od navedenog pisma, koje je očigledno produkt čudnih i nerealnih ambicija Milana Mladenovića.
Takođe se nadamo da će Vaš Savez posle analize delovanja ovog udruženja i njegovog predsednika povući odgovarajuće poteze i preduzeti odgovarajuće mere protiv Milana Mladenovića i ograditi se od njegovog delovanja i delovanja ovog udruženja koje je jedna od Vaših članica i koje na ovaj način nanosi ogromnu štetu kako Vašem Savezu tako i Vašim ostalim članicama, ali i avikulturi Srbije.
Jednoglasna odluka UO SOF-a je da u u ovom trenutku i pod ovakvim okolnostima nije moguća bilo kakva saradnja naših saveza.

S poštovanjem,
Upravni odbor SOF

Dopis S.P.A.S.:

Dopis Saveza SPAS - ponuda za saradnju