PTICA MESECA OKTOBRA:Alisterus scapularis

PRATITE NAS

PLAKETE I ZAHVALNICE

NOVA AVIFAUNA

AviFauna

PRIJATELJI SAJTA

Versele Laga

SAOPŠTENJE UDRUŽENJA "ZLATNO PERO" KRUŠEVAC

Po prvi put u Srbiji organizovana je patrola za zatitu zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta ptica. Ovu AVI-PATROLU oformilo je udruženje za odgoj i zaštitu ptica i njihovog staništa ‚‚ZLATNO PERO‚‚ iz Kruševca.
Patrolu sačinjava grupa volontera članova udruženja u saradnji sa PU. Kruševac i inspektorijatom ministarstva za zaštitu živitne sredine. Patrola ima svoje jasno prepoznatljive uniforme koje su kao takve prijavljene ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i pravilnik o nacinu postupanja i ponašanja na terenu po uputstvima pripadnika MUP.a.

AVI – PATROLA prioritet u svom radu daje pronalaženju izlovljivača ptica iz prirode u trenutku izvršenja dela. U dosadašnjim akcijama otkriven je veliki broj prekršioca zakona, zaplenjena određena sredstva za izlovljavanje kao i veliki broj ptica uhvaćen neposredno pre dolaska patrole a koje su uspešno vraćene u prirodu. .

Rad AVI-PATROLE veliki broj izlovljivača uporno pokušava da onemogući raznim negativnim komentarima, pretnjama i sabotažama, ali iz ovog udruženja poručuju da neće stati i da ih ništa neće sprečiti da koliko je u njihovoj moći zaštite ptice i prirodu uopšte, te da će u narednom periodu intezivirati rad patrole i povećati broj akcija.
Šta više obzirom da se veliki broj udruženja širom Srbije javio i ponudio saradnju pomoći će u formiranju ovakvih patrola i u drugim gradovima kako bi se ovakve akcije proširile i na ostale delove Srbije i stalo na put bahatim i ne savesnim krsiocima zakona. .

Ovom prilikom apelujemo na sva udruženja iskrenih i pravih ljubitelja ptica i prirode da se povedu ovim primerom i u svojim udruženjima formiraju ovakve patrole sa jedinim ciljem zaštite ptica i prirode. Članovi udruženja ‚‚ZLATNO PERO‚‚ su spremni da im pomognu u realizaciji ovakvih aktivnosti. .

Takođe apelujemo na sve građane koji imaju ovu lošu naviku da prestanu sa izlovljavanjem ptica i uništavanjem prirode. Podsećamo da su kazne za ovakva dela veoma visoke, i da su zakonom propisane čak i kazne zatvorom. .

za dodatne informacije obratite se
Miroslavu Stojanoviću čalnu UO SOF.